8 Top Pantai Paling Menawan di Daerah Kudat

Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Latar Belakang Daerah Kudat, Sabah

Kudat ialah sebuah bandar dan daerah di negeri Sabah, Malaysia. Bandar Kudat terletak kira-kira 190 km dari ibu negeri Sabah, Kota Kinabalu di bahagian utara negeri Sabah berhampiran dengan Tanjung Simpang Mengayau yang merupakan bahagian paling utara pulau Borneo.

Sebagai bandar terbesar di kawasan yang didiami etnik Rungus, Kudat merupakan pusat kebudayaan utama untuk kumpulan etnik tersebut. Selain itu, Kudat merupakan antara kawasan pertama di negeri Sabah yang diduduki oleh orang Cina Malaysia, terutamanya daripada suku Hakka.

Sebelum kedatangan penjajah British, kawasan Kudat diberi nama ‘Tomborungan‘ oleh masyarakat Rungus setempat. Nama tersebut diberi sempena Sungai Tomborungus yang tidak lagi mengalir pada zaman moden. Mengikut cerita orang tempatan, tatkala penjajah British bertanya tentang nama tempat tersebut, penduduk tempatan salah faham dan menganggap bahawa pihak British ingin tahu nama sejenis rumput lalang yang banyak didapati di kawasan tersebut. Rumput tersebut dikenali sebagai kutad dalam bahasa Rungus. Lama-kelamaan, perkataan ini telah menggantikan nama ‘Tomborungan’ sebagai nama tempat tersebut dan sebutannya berubah kepada ‘Kudat. (sumber : wikipedia)

Anda sudah diperkenalkan dengan sedikit latar belakang dan sejarah daerah kudat kan. Kudat ada ke yang boleh dilawat? Hari ini Kami akan kongsikan senarai 8 pantai yang ada di kudat yang anda harus lawati.

Kudat pada hari ini menjadi semakin popular sebagai tempat pelancongan baik dari dalam negara dan luar negara. Daerah kudat akan menyajikan tempat menarik yang berbeza dan pengalaman percutian yang berlainan, so jika anda hendak ke Sabah, pastikan anda memasukkan daerah Kudat sebagai destinasi percutian anda. Kudat mempunyai pantai yang agak banyak. kita boleh lihat dalam peta di atas, daerah kudat dikelililing oleh laut. Admin senaraikan Pantai yang ada di kudat untuk rujukan anda.

1. Tanjung Simpang Mengayau.

Tanjung Simpang Mengayau atau Tanjung Simpang Mangazou, juga dikenali sebagai Tip of Borneo dalam Bahasa Inggeris adalah bahagian paling utara Borneo yang terletak di daerah Kudat, di negeri Sabah, Malaysia. Merupakan titik pertemuan Laut China Selatan dan Laut Sulu.

Tanjung ini telah dibangunkan sebagai tarikan pelancong. Sebuah taman berbentuk persegi telah dibina dengan meletakkan tiang bendera Malaysia dan glob gangsa besar. Glob gangsa menandakan lokasi Tanjung Simpang Mengayau di latitud 7 darjah utara dan longitud 116 darjah timur dengan peta yang memaparkan pulau Borneo adalah timbul dan diletakkan di atas permukaan yang rata pada sudut dengan tulisan untuk menandakan Peta Borneo. Tanjung Sampang Mengayau juga menghidangkan panorama yang indah ketika matahari mula naik dan matahari tenggelam kepada pelancong.

Nama asal Tanjung Sampang Mangazou berasal dari bahasa kaum Rungus, sebuah kumpulan etnik yang tinggal terutamanya di daerah Kudat. Tanjung (tanjung), Sampang (kesatuan) dan Mangazou (pertempuran) perkataan merujuk kepada lokasi ini pertempuran berlaku apabila Rungus etnik mempertahankan wilayah mereka terhadap serangan dari lanun. Menurut legenda, tempat ini adalah dijadikan kawasan pendaratan bagi lanun. (sumber : wikipedia)

Yuran Masuk : percuma

Aktiviti Utama : Melihat Matahari Terbenam, 

Sunset Music Fest (diadakan setiap Bulan Jun)

Rating : 4.6/5 (google Review)

2. Pantai Tindakon Dazang

Tempat ini adalah destinasi yang wajib anda lawati jika anda ke Kudat. Pantai Tindakon Dazang ini memang memiliki pemandangan yang indah, pantai yang bersih dan panjang sesuai untuk semua kegiatan riadah dan sukan.

Tindakon Dazang beach resort di Kudat ini adalah kawasan peranginan bertemakan budaya kaum Rungus yang tinggal di wilayah utara Sabah. Jika anda melawat Kudat, ambillah sedikit masa anda mengunjungi tempat ini, tentu anda akan merasa teruja dengan keindahan pantai Tindakon Dazang dengan pantai yang bersih, panjang dan juga air laut yang biru.

Yuran Masuk : RM 2 (dewasa) RM 1 (kanak-kanak) bagi yang tidak menginap

Aktiviti : Mandi, Kayaking, Picnic.

Tempat Tinggal Terdekat : Tindakon Dazang Beach Longhouse.

Rating: 4.4/5 (google review)

 

3. Pantai Kelambu, Kudat Sabah

 

Pantai Kulambu adalah destinasi yang cantik dan agak asing kepada para pelancong. Ia tidak mempunyai fasiliti kecuali 3 pondok dan beberapa tempat barbaque. Pantai di sini agak luas iatu lebih kurang 200 meter dan kelebaran 20-30 meter. Pasir yang lembut mengundang ingin berjalan atas pasir dengan kaki ayam sahaja. Air yang cetek dan jernih pasti menarik hati anda untuk mandi atau merendamkan kaki anda ke laut.

satu rahsia yang ramai tidak tahu adalah keajaiban pantai ini berlaku pada waktu malam. apabila anda menyentuh air laut pada waktu malam, cahaya biru/hijau akan kelihatan mengikut pergerakan sentuhan anda. Cahaya adalah reaksi kimia semula jadi yang dipanggil bioluminescence yang dipancarkan oleh fitoplankton (organisme kecil) apabila terganggu. Cahaya lebih jelas semasa bulan baru. Walau bagaimanapun, tidak ada lampu di sekeliling pantai, jadi harap bawa lampu obor jika anda ingin meneroka di sini pada waktu malam, dan jangan pergi sendirian.

Yuran Masuk : Percuma

Aktiviti : Mandi, Menikmati pemandangan

Rating : 3.5/5 (Tripadvisor Review)

4. Pantai Bak-Bak

Jika anda bertanya kepada penduduk setempat di mana pantai yang mereka akan cadangkan, mereka akan mengesyorkan kepada anda Pantai Bak-bak. Mungkin kerana ini adalah pantai yang terdekat dengan pekan Kudat iatu hanya 11KM dari pekan kudat.

Penduduk Cina setempat memanggil tempat ini sebagai ” 石码头海滩” yang bermaksud Jetty Batu. Tempat ini memang pantai yang berbatu, tetapi tidak melihat jeti di mana-mana. Mungkin sudah runtuh atau pun rosak. Air laut di sini juga jernih dan cetek. Anda boleh berjalan kaki 100 meter ke depan dari pantai jika air surut.

tempat ini juga mempyunyai pondok dan tempat memanggang, yang mana menjadikannya tempat yang sesuai untuk berpiknik bagi pasangan dan keluarga. terdapat juga beberapa gerai yang menjual makanan dan minuman.

Yuran Masuk : Percuma

Aktiviti : Mandi, Menikmati pemandangan

Rating : 4.1/5 (google review)

5. Pantai Bavang Jamal

Pantai Bavang Jamal merupakan tempat pemuliharaan penyu selain mempunyai pantai yang panjang dan cantik.

Tempat ini menjadi tumpuan pelancong asing disebabkan di sini, mereka boleh melihat dengan jelas lagi mengenai pemuliharaan penyu bermula daripada telur hinggalah anak penyu dilepaskan di laut.

Namun begitu amatlah sukar untuk anda melihat penyu naik ke tepi pantai untuk bertelur, ini kerana penyu tersebut akan datang pada masa-masa tertentu sahaja.

Yuran Masuk : Percuma

Aktiviti : Mandi, Menikmati pemandangan, Melihat penyu bertelur

Rating : Tidak Tersedia

 
 • https://bavang.blogspot.com/
  https://bavang.blogspot.com/
 • https://bavang.blogspot.com/
  https://bavang.blogspot.com/

6. Pantai Kalampunian

Pantai Kalampunian adalah pantai panjang yang berakhir di Tanjung Simpang Mengayau di mana Petempatan Borneo terletak. Jarak dari bandar Kudat dianggarkan sekitar 40 kilometer dengan memandu ke arah barat laut melalui kampung-kampung terpencil dan ladang kelapa. Oleh kerana laluan tidak berturap di bahagian-bahagian, perjalanan melalui jalan kerikil sering lambat dan mengecewakan, dan mungkin mengambil masa hampir satu jam dari bandar Kudat.Secara umum, Kudat terletak kira-kira 3 jam di utara Kota Kinabalu. Adalah lebih baik untuk menyewa kereta dari Kota Kinabalu untuk lawatan sendiri ke Kudat dan sekitarnya. Jika tidak, satu-satunya pilihan untuk pergi ke pelbagai tarikan pelancong di Kudat adalah dengan pelancongan yang tidak betul-betul menjimatkan dan tidak menawarkan fleksibiliti perjalanan.

Pandangan pertama Pantai Kalampunian adalah benar-benar nyata. Batu dan batu pantai berpasir putih yang dilengkapi dengan lautan biru dan kristal jelas mungkin tidak cukup untuk menggambarkan pemandangan luar biasa yang dipersembahkan kepada saya dalam perjalanan ke Petua Borneo.

Perairan di tepi pantai benar-benar sangat jelas, sifat yang sering dikaitkan dengan pulau-pulau di luar Semporna. Tidak silap lagi, Pantai Kalampunian adalah pantai daratan tetapi ia mempunyai kualiti yang indah yang dapat dengan mudah meletakkan pantai pulau mana-mana.

Pada masa ini, tidak ada struktur yang dibina di sepanjang pantai. Sebuah pembinaan untuk esplanade kecil sedang dijalankan di bahagian pantai untuk menyediakan bangku, pavilion dan mungkin beberapa kedai hadiah. Sebenarnya, sudah ada beberapa gerai tepi jalan yang dikendalikan oleh penduduk tempatan yang menjual kerang laut yang dikumpulkan dari kawasan sekitarnya dan sangat bagus untuk cenderamata untuk dibawa pulang.

 
 • sumber : https://www.malaysiahotelreview.com
                                                           sumber : https://www.malaysiahotelreview.com
 • sumber : https://www.malaysiahotelreview.com
                                                              sumber : https://www.malaysiahotelreview.com
 • sumber : https://www.malaysiahotelreview.com
                                                            sumber : https://www.malaysiahotelreview.com
 • sumber : https://www.malaysiahotelreview.com
                                                               sumber : https://www.malaysiahotelreview.com
 • sumber : https://www.malaysiahotelreview.com
                                                         sumber : https://www.malaysiahotelreview.com
 • sumber : https://www.malaysiahotelreview.com
                                                           sumber : https://www.malaysiahotelreview.com

Yuran Masuk : Percuma

Aktiviti : Mandi, Menikmati pemandangan, 

Rating : 4.3/5 (google Review)

7. Pantai Tanjung Bangau

Merupakan pantai yang cantik dan bersih, dengan ombak yang beralun perlahan. Terdapat muara sungai yang tenang dan jernih! Jika anda bercadang untuk beriadah bersama keluarga, melihat matahari terbenam, mungkin ini tempat yang sesuai. Pantai yang cantik dan jernih? Anda boleh bermandi-manda di sini, tambahan lagi air laut pesisiran pantai yang agak tenang dan pantai yang luas!

Yuran Masuk : Percuma

Aktiviti : Mandi, Menikmati pemandangan,

Rating : 4.4/5 (google Review)

8. Pantai Kimihang, Kudat

Pantai kimihang ini merupakan pantai yang luas dan cantik! suasana sunset di sini sememangnya yang terbaik! Jika anda ingin menginap di sini, Ada rumah panjang berdekatan, anda boleh menginap di rumah panjang bersama keluarga. Anda juga boleh membawa khemah dan memasang khemah sendiri di rumah panjang tersebut.

Yuran Masuk : Percuma

Aktiviti : Mandi, Menikmati pemandangan,

Rating : 4.2/5 (google Review)

Bagaimana Hendak ke Kudat?

Perjalanan ke kudat daripada Kota kinabalu memakan masa lebih kurang 2 jam setengah. Jika anda ingin melawat pantai-pantai yang disebutkan di atas, adalah disarankan agar anda menyewa kenderaan agar anda bebas dan mudah untuk pergi ke setiap pantai ini.

kami sediakan peta setiap pantai berkenaan di bawah untuk rujukan anda.

Kesimpulan

Daerah Kudat sememangnya mempunyai banyak pantai yang cantik dan luas. Pantai-pantainya masih terpelihara kerana mungkin disebabkan masih kurang pengunjung yang datang. namun begitu, berdasarkan kepada pemerhatian dan review pengunjung yang datang, terdapat sampah-sampah di sepanjang pantai-pantai berkenaan. Orang tempatan perlu diberikan pendedahan akan kepentingan penjagaan alam sekitar agar kecantikan pantai ini terus terpelihara. pantai-pantai di daerah kudat sepatutnya boleh menjadi produk pelancongan yang setanding dengan pantai-pantai lain di sabah yang kemungkinan overrated.
Diharapkan perkongsian pada kali ini dapat membantu anda untuk percutian anda ke Kudat. Pastikan anda terus mengikuti kami di laman facebook dan instagram untuk mendapatkan kemaskini panduan dan tips percutian di sabah.
rujukan: https://www.bestborneocarrental.com/l/pantai-menarik-di-kudat/